Vad är Stevia och SweetLeaf Stevia?

​Stevia

Stevia är en planta med naturligt söt smak som kommer från Sydamerika där har den använts för att söta mat och dryck i över 500 år. De sötaste delarna av stevia hittas inuti bladen och kallas glykosider, vilket bland annat består av rebaudiosid A (också kallat reb A) som är sötast.

  •   Stevia är i sin naturliga form 30 ggr sötare än socker, i extraherad form 300 ggr sötare
  •   Stevia ger inga kalorier och har ett glykemiskt index som är 0


SweetLeaf Stevia

Prisbelönta SweetLeaf Stevia sötningsmedel är unikt på marknaden då det är det amerikanska originalet av steviabaserade sötningsmedel.

SweetLeaf Stevia sötningsmedel är det enda sötningsmedel i världen som använder kallt, renat vatten och ett revolutionerande filtreringssystem för att extrahera glykosiderna. Då inga kemikalier, lösningsmedel, alkohol eller andra extra processer används i produktionen behöver SweetLeaf Stevia sötningsmedel inte maskera eller smaksätta för att produkten ska vara bra. Den har helt enkelt en ren, söt smak som är idealisk för all mat och dryck och ingen metallisk eftersmak.

SweetLeaf filtreringsprocess- framställning

SweetLeafs unika vattenfilteringsprocess är en serie metoder där man använder naturidentiska ämnen; sand och kol filtrering, jonbyte och omvänd osmos. Renat vatten används för extraktutvinningen ur de organiska steviaväxtbladen och den erhållna lösningen får passera genom en serie av filtreringsmetoder inklusive plåt-och-ram filterpress, absorption, avsaltning, koncentrering, membranfiltrering och ångande i förberedelse för spraytorkning. Den koncentrerade sirapen omvandlas till ett vitt steviapulver genom en centrifugal spraytorkning.

SweetLeaf Sweet Drops tillverkas genom att extrakt (det vita steviapulvret) filtreras i kombination med renat vatten (liknande filtrering som ovan) och lämplig naturlig smak tillsätts. De naturliga smakerna pressas och destilleras ur frukt, bär eller växter och aromen fångas i vatten för att sedan kunna tillsättas steviadropparna.

De naturliga aromerna fungerar också konserverande och ger dropparna en hållbarhet på 2 år, förvaras dock gärna kylt efter öppnande för att inte förlora i styrka(smak).

 

 

 

 

Företaget SweetLeaf​

När grundaren, amerikanen James May, introducerades till det naturligt söta bladen från steviaplantan av en fredsarbetare 1982 fick han veta att plantan hade använts av folk i Sydamerika i århundranden, vilket stod som bevis för dess säkra användning. James May hade alltid såväl privat, som professionellt varit intresserad av hälsa (och var även först med att lansera Yerba Maté te på den amerikanska marknaden), men det var den extraordinärt söta smaken från steviabladen som övertygade honom att byta karriär för att fullt ut få upptäcka dess potential. May investerade nästan direkt sina livs besparingar för att bli den första personen att tillverka och sälja steviaprodukter på den amerikanska marknaden.​​​​​​

May utmanade ett antal regeringsbestämmelser innan SweetLeaf blev det första stevia-företaget att utses med GRAS (generally recognised as safe) status för en rad steviaprodukter år 2008.

SweetLeaf är idag det första och största steviaföretaget i världen och flerfaldigt prisbelönade för sina produkter. Grundaren James May är en uppskattad och anlitad föreläsare på vetenskapliga konferenser om stevia, och är aktiv i flertalet hälsoorganisationer, där han även är involverad i organisationer som driver arbete kring örter och örtte, vilka står för den andra grenen i James May´s företag Wisdom Natural Brands.

SweetLeaf's Miljöansvar
SweetLeaf Stevia® sötningsmedel ser allvarligt på naturens resurser och vikten av att bibehålla balans i miljön och man implementerade hållbara odlingsprocesser från början vilka fortfarande används.

Steviaplantorna som odlas för SweetLeaf® räkning är rika av mångfald, redo för skörd var 6-8 vecka under hela 5-7 år som är deras naturliga livslängd. Skördesmetoden är skonsam för att positivt påverka markens ekosystem.


Steviabladen bearbetas med en patentbelagd teknik som endast använder kallt, renat vatten, och det använda vattnet distribueras ut till de lokala bönderna för bevattning av fälten. Resterna av bladen återanvänds som djurfoder eller gödsel. Till och med SweetLeaf® asken är gjord av 100% returkartong och texten är skriven med vegetabilisk, ekovänlig färg.

SweetLeaf's Sociala Ansvar

För att möjliggöra en stadig tillgång av steviablad med högsta kvalité till sina produkter stöttar SweetLeaf latinamerikanska bönder i att odla stevia. Incitament till bönder för att odla till handlare har under åren sett till att minska narkotikaodlingar som tidigare dominerade fälten och ekonomin, vilket har bidragit till att minska den narkotikabaserade ekonomin som tidigare plågade regionen. Idag arbetar SweetLeaf® med bönder från elva olika länder.


Att odla dessa kvalitetsplantor på ett hållbart sätt är en fortsättning av May’s engagemang i att hjälpa såväl böndernas och deras familjer i utvecklingen av Sydamerikas ekonomiska utveckling, samt miljöarbetet i dessa länder.


Som ett resultat av sitt arbete för de sydamerikanska invånarna har James May utsetts till hederspresident för Stevia Association of Americas, en organisation med och för sydamerikanska bönder, agronomer, tillverkare och tjänstemän som rör steviaproduktion.


May har berömts av regeringstalesmän från flera olika nationer för sitt arbete med att få bönderna att fortsätta odla stevia genom åren då ingen annan handelsinstans visade intresse. Tack vare May’s involvering har ett antal bönder valt att odla stevia istället för marijuana och coca för kokain.

Loading